Ångest och oro

Panikångest

Att få en panikattack kan kännas mycket obehagligt och skrämmande. Det kan kännas som att du håller på att tappa kontrollen och bli galen eller till och med dö. Men panikångest är inte farligt och det går över av sig själv.

Få hjälp

Vad är panikångest?

Oftast kommer en panikattack utan att du är beredd och det är inte säkert att du vet varför. Många människor som har panikångest har varit under stress länge eller kanske mått psykiskt dåligt under en tid.

En panikattack kan hålla på i några minuter upp till någon timme eller två, och variera i styrka. Det kan kännas som att ångesten blir starkare och starkare och vara väldigt läskigt. Kanske förstår du först inte vad det är som håller på att hända. Många beskriver en panikattack som “en blixt från en klar himmel”. Men efter en stund ökar den inte mer och till slut går den över helt, även om det kan ta en stund.

Om du får panikångest är det vanligt att du upplever en eller flera av följande saker:

• Du känner att hjärtat slår ovanligt hårt eller snabbt
• Du får svårt att andas eller känner en tyngd över bröstet.
• Du får ont i magen, mår illa eller känner det som en ”klump” i halsen eller i magen.
• Du får frossa eller svettas.
• Du känner dig yr eller svimfärdig.
• Du känner stickningar eller domningar i händer eller fötter.
• Du darrar, skakar eller känner dig svag i musklerna.
• Du känner dig fylld med energi som du inte vet hur du ska hantera. Du kan vilja fly.


Ett exempel på panikångest i vardagen

Bussen svänger och helt plötsligt börjar hjärtat slå hårt, du blir yr och kall i kroppen. Du blir rädd, för du tror att någonting är fel, tankarna rusar och du vill fly.”

Föreställ dig att du sitter på bussen på väg till skolan. På morgonen skrek din pappa på dig jättehögt och du blev rädd – det är inte första gången pappa skriker. Bussen svänger och helt plötsligt börjar hjärtat slå hårt, du blir yr och kall i kroppen. Du blir rädd, för du tror att någonting är fel, tankarna rusar och du vill fly. Du kliver av bussen så fort du kan och promenerar resten av vägen till skolan. Känslorna lugnar sig efter ett tag. 

Nästa morgon bråkar pappa igen, du går till bussen. Men idag vågar du inte gå på. Du är rädd att samma sak ska hända igen. Kanske även tanken på att åka buss får dig att bli yr, må illa och bli orolig. Du tar inte bussen resten av skolveckan. 

Det här är en väldigt vanlig ångestspiral. Egentligen är du rädd för pappa, det är pappa som väcker massa jobbiga känslor i dig. Maktlöshet, rädsla, sorg, oro. Men känslorna blossar upp först när du råkar sitta på bussen. Och helt plötsligt är du rädd för bussen, när du egentligen är rädd för pappa.


Om du lider av panikångest

Alla människor upplever ångest i livet, det är en del av att vara människa. Men känner vi att vi inte kan hantera den, eller att vi inte förstår den, kan den lätt bli en plåga och styra vårt liv.

Panikångest är väldigt vanligt och det finns mycket du kan göra för att lära dig att hantera den. Det kan kännas svårt och du kan behöva ta hjälp av någon. Försök prata med någon du litar på och beskriv hur du mår. Det kan vara någon i din närhet, kuratorn på skolan eller någon på ungdomsmottagningen.

Det är inte ditt fel att du har panik och ångest, du kan bli fri från den!