Missbruk i familjen
Att vara barn till någon som har ett missbruk innebär ofta att din vardag påverkas. Du kan till exempel känna dig orolig för vad som ska hända med föräldern när den är ensam. Det kan också kännas jobbigt att berätta för någon hur ni har det. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel!
Att vara barn till någon med ett missbruk
När en förälder mår väldigt dåligt är det inte konstigt att bli orolig och rädd. Man vill att ens förälder ska må bra och att vardagen ska kännas normal.
Föräldern kanske inte klarar av att finnas där för dig som vuxen borde. Till exempel kan personen bete sig på olika sätt som känns konstigt och obehagligt. Kanske genom att bli arga och högljudda. Det kan också bli bråkigt och stökigt hemma. Ibland är det svårt för personen som har ett missbruk att arbeta eller att gå i skolan, och att ta hand om hemmet eller att ta hand om sig själv och andra.
Att vara barn till någon som har ett missbruk innebär ofta att din vardag påverkas. Det kan vara att du inte får den hjälpen och stödet som du behöver, till exempel med skolarbete. Det kan också vara bråkigt och stökigt hemma. Ibland slutar den vuxna att laga mat eller glömmer att se till så att det finns mat hemma.
Det är vanligt att känna sig orolig för vad som ska hända med föräldern när den är ensam. Det är också vanligt att man som barn tar ett stort ansvar i en familj där det finns personer med missbruk. Men du ska egentligen inte behöva tänka på att handla och laga mat eller att ta hand dig om dina syskon.
Kom ihåg att du har rätt att känna dig trygg, må bra och få lov att vara barn! Därför är det viktigt att du försöker ha roligt och göra grejer som du gillar, även om det känns svårt.
Det kan hjälpa och få oss att må lite bättre om vi umgås med vänner, lyssnar på musik eller gör någon sport vi gillar.
Våga berätta för någon
Det kan kännas jobbigt att någon utanför familjen ska få veta hur det är hemma. Det kan kännas som att du skvallrar om du berättar för någon utanför familjen. Men kom ihåg att det aldrig är ditt fel om någon i din familj behöver hjälp.
När man vågat berätta för någon som man litar på om hur man har det hemma, kan familjen sedan få hjälp av kommunen eller vårdcentralen. De kan också hjälpa dig att hitta någon som du kan få prata mer med. Det finns många vuxna som är vana att prata med barn som har det jobbigt på olika sätt. Inget som du berättar är för jobbigt eller för svårt för den vuxna att prata om.
I vissa kommuner kan man som barn få komma och träffa andra barn som har det ungefär likadant. Det kan kännas skönt att prata med någon som vet hur det är och som är ungefär lika gammal. Det kallas att gå i stödgrupp.
Om du inte vill prata med någon så finns det sidor på internet där du kan chatta anonymt och hitta mer information.
Ingen får någonsin slå eller hota dig, eller göra saker mot din vilja. Det är viktigt att du pratar med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa dig.