Skilsmässa & separation
De flesta föräldrar bråkar eller tycker olika ibland, det är inte konstigt. Men ibland väljer föräldrar att inte fortsätta att leva tillsammans. Det kan kännas väldigt tungt och jobbigt. Men det kan också kännas skönt när föräldrar går isär, särskilt om det har varit väldigt bråkigt och jobbigt hemma innan.
Vad händer när ens föräldrar skiljer sig?
En skilsmässa påverkar alla i familjen, inte bara de vuxna. Du kanske måste flytta eller byta skola. Det kan kännas jättesvårt, ledsamt eller så känner du dig arg och besviken. Det är helt okej. Du har rätt att känna allt det du känner.
Det tar ofta tid att vänja sig vid förändringar och det kan ta ett tag innan det börjar kännas bättre. Kom ihåg att dina föräldrar har valt att leva isär för att något som inte varit bra ska bli bättre, även om det kan vara svårt att se när det känns som sämst.
Det är alltid dina föräldrars ansvar att se till att du mår bra. Det förändras inte när föräldrar väljer att separera eller skilja sig. Du har rätt att uttrycka dina känslor och tankar om det som händer. Du har också rätt att vara med och bestämma var du ska bo.
Det är vanligt att barn känner sig ensamma mitt i en skilsmässa där föräldrarna är upptagna med sina egna problem eller inte kommer överens. Du kanske inte vågar berätta hur du känner för att du är rädd att göra saker värre. Men det är viktigt att du inte är ensam med dina tankar och känslor. Det hjälper ofta att berätta hur du mår för en vuxen eller en kompis som du litar på!
Ibland kan vuxna behöva hjälp med att komma överens. De kan till exempel få hjälp med samtal eller familjerådgivning. Det är viktigt att vuxnas bråk inte pågår för länge och att barnen inte mår dåligt av de vuxnas bråk.
Kom ihåg att det aldrig är ett barns fel att föräldrar bråkar eller skiljer sig!
Mina föräldrar ska skiljas. Hjälp!
När det är jobbigt hemma och kanske mycket bråk är det inte konstigt om du känner dig ledsen och orolig. Det som kan vara bra är att berätta för någon hur du känner. Det finns många vuxna runt omkring dig som ska hjälpa till.
Det kan till exempel vara din lärare, fritidsledaren eller kuratorn. En vuxen som du litar på kan hjälpa dig att hitta någon som du kan prata mer med. Det finns många vuxna som är vana att prata med barn som har det jobbigt på olika sätt.
Inget som du berättar är för jobbigt eller för svårt för den vuxna att prata om. I vissa kommuner kan man som barn få komma och träffa andra barn som har det ungefär likadant. Det kan kännas skönt att prata med någon som vet hur det är och som är ungefär lika gammal. Det kallas att gå i stödgrupp.
Inga barn ska behöva må dåligt. Det gäller dig också, du har rätt att må bra!
Barnets bästa i fokus
Ibland är föräldrarna inte överens om var deras barn ska bo. Då kan det bli så att socialtjänsten måste hjälpa till. Om inte socialtjänsten hittar en lösning bestämmer tillslut en domstol.
Lösningarna kan se olika ut, men barnets bästa ska alltid vara i fokus. Ibland kan det vara så att du bor mer hos den ena föräldern än hos den andra, och ibland bor barn inte alls hos en förälder. Det viktigaste är att barnet ska må bra och vara trygg. Kom ihåg att även om du inte bor hos båda dina föräldrar så kan du fortfarande träffa dem.
De vuxna som är med och bestämmer måste lyssna på dig och vad du vill. De ska ta beslut efter vad de tror att du mår bäst av. Ju äldre du är desto mer har du rätt att vara med och bestämma.