Slidkransen
Slidkransen sitter några centimeter upp i slidan. Den ser olika ut på alla, men består av flera slemhinneveck som sitter som en krans runt inuti slidan. Förr trodde man att det fanns en mödomshinna där, men det stämmer inte.
Myten om mödomshinnan
Mödomshinnan är en gammal myt om att det finns en hinna som täcker slidöppningen. Men det stämmer inte. Istället pratar man idag om slidkransen, som sitter några centimeter upp i slidan.
Myten om mödomshinnan har i flera hundra år använts för att kontrollera kvinnor och unga tjejers sexualitet. Man hävdade att tjejer ”sprack” när de hade sex för första gången, och på så vis förlorade sin oskuld. Men någon hinna har aldrig funnits i slidan. Då hade det ju till exempel inte gått för mensblod att komma ut, eller att föra in en tampong.
Idag pratar man istället om slidkransen. Slidkransen ser olika ut på varje person och består av flera små slemhinneveck. Slidkransen går inte att spräcka, utan är elastisk och töjbar och finns kvar hela livet.
Det går att se slidkransen om man tittar med en spegel på slidöppningen. Den kan vara svagt rosa, eller nästan genomskinlig. På vissa ser den lite ut som ett blomblad, på andra som en halvmåne. Det är olika på varje person.
Blöder man första gången man har sex?
Nej, de allra flesta blöder inte första gången de har samlag. Det går inte heller att se på någon om den har haft sex eller inte.
Ibland kan det komma blod när man har sex. Det beror ofta på att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad och våt. Då uppstår små skavsår eller sprickor i slemhinnevecken i slidkransen och man kan blöda lite. Det är oftast inget farligt utan läker av sig själv efter några dagar. Det kan hända även om man har haft sex flera gånger tidigare.
Det är vanligt att känna sig pirrig och nervös innan man ska ha sex med någon. Det är viktigt att det känns bra i kroppen innan man har sex, till exempel att man känner sig trygg och är upphetsad. När man är upphetsad blir slidan också våt och vidgar sig. Det är ett sätt för kroppen att förbereda sig för samlag och att det ska vara skönt.
Om man alltid, eller ofta blöder vid sex eller om det gör ont är det bra att kontakta ungdomsmottagningen eller en gynekolog. Sex ska kännas bra och vara skönt!
Går det att se om någon har haft sex?
Nej, det går inte att se på någon om den har haft sex. Ingen annan kan avgöra om du har haft slidsex, oralsex, analsex eller någon annan typ av sex. Det är omöjligt att se eller känna på någons könsorgan om man har haft sex innan.
Det finns många tjejer som har krav på sig att inte ha sex före äktenskapet och myten om att man ska blöda första gången är stark. Blodet används då ofta som ett bevis på att tjejen inte har haft sex innan. Men eftersom de allra flesta inte blöder första gången de har sex kan det här skapa stora problem, eller till och med utgöra fara för ens liv.
Vissa kan bli tvingade att gå på undersökningar för att se så att mödomshinnan är hel. Men det finns ingen hinna som täcker slidöppningen och det går inte att se om någon har haft sex eller inte. Inte heller en läkare eller gynekolog kan se om du har haft sex eller inte.
Man kan också känna sig tvingad att genomgå en så kallad “oskuldsoperation” för att “återställa mödomshinnan”. Dessa operationer saknar vetenskaplig grund. Det går inte att “laga” någon hinna, eftersom det inte funnits någon från första början. En sådan operation innebär ofta att man istället syr ihop en del av slidkransen för att det ska börja blöda när man har samlag. Det är olagligt i Sverige att utföra sådana operationer.
Jag är orolig för att inte blöda första gången. Hjälp!
Om du känner mycket oro och press om att blöda första gången, kan det vara bra att försöka prata med någon om det.
Om man känner mycket press från sin familj kan man till exempel visa texter och bilder på slidan och slidkransen och lära sig mer om det tillsammans.
Men om du inte känner att du kan prata med din familj om det här kan du alltid prata med någon annan vuxen som du litar på, till exempel på en ungdomsmottagning.
Om du är rädd och känner dig hotad av någon i din närhet ska du kontakta socialtjänsten eller polisen. Du har rätt att bestämma över din egen kropp och leva utan hot om våld!
Min kropp mitt val
Kom ihåg att du alltid har rätt att bestämma över din egen sexualitet och ditt eget sexliv. Ingen får kontrollera eller styra vad du gör eller inte gör med din kropp.
Om du blir kontrollerad eller är rädd för att bli straffad finns det hjälp att få. Du kan gå till ungdomsmottagningen eller en gynekolog. Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för vem som helst om dig, och att dina journaler skyddas av sekretess.
Är du under 18 år och blir utsatt för våld måste personal kontakta socialtjänsten, det kallas anmälningsplikt. Du kan alltid fråga personen du ska träffa om tystnadsplikt, och vad som händer om du vill berätta något.
Du kan alltid chatta med oss här på Maana helt anonymt! Vi finns här för dig.